Svedala bäst på äldreomsorg

2011-10-28 & 15:50:20  Publicerat i:

Vi Utför vårt arbete med glädje!



Ur Sydsvenskan:
Svedala tar bäst hand om äldre

Text: Lina Törnqvist Publicerad 25 oktober 2011 10.47 Uppdaterad 28 oktober 2011 10.33

Omkretsen. Svedala får högst snittbetyg i hela Sverige i Socialstyrelsens äldreguide.
 – Vi har modiga politiker som visar att det är viktigt med äldreomsorg, säger Anna Borgius, social­chef i kommunen.
 – Detta är resultatet av en medveten satsning. Vi jobbar över alla partigränser för att få ett bra omhändertagande, säger Per Mattsson (M), ordförande i beredningen för vård och omsorg i Svedala. Per Mattsson säger att de gärna behåller sin topposition, men att det viktiga egentligen är vad brukarna av vården tycker. Därför jobbar kommunen just nu med en enkät som går ut till vårdtagarna. Inför 2011 tog Svedala fram en vård- och omsorgsplan, där poängteras bland annat vikten av att jobba med delaktighet inom äldreomsorgen. När en person flyttar in på ett äldre­boende i Svedala görs en så kallad levnadsberättelse. Tillsammans med den äldre pratar man igenom vad han eller hon gjort tidigare i livet och vilka intressen och önskemål man har. Utifrån detta kan man sedan planera. Äldreomsorgschefen Maria Danielsson berättar att kommunen bland annat har satsat på att alla som jobbar på ett äldreboende eller inom hemtjänsten ska ha undersköterskekompetens. Socialchef Anna Borgius menar att ett nära ledarskap och duktiga medarbetare är avgörande.
 – När jag är ute i verksamheten märker jag vilka duktiga och engagerade medarbetare vi har. Karin Lundberg har jobbat inom äldrevården i över 30 år och arbetar sedan 11 år tillbaka på Solgårdens äldre­boende i Klågerup. Hon tycker fortfarande att arbetet är lika roligt och menar att den ena dagen inte är den andra lik. Möjligheterna till kompetens­utveckling som finns i kommunen tycker hon är en styrka. Karin har själv gått en kurs om demens och en i näringslära. – Valfrihet för de äldre är en av de viktigaste byggstenarna i arbetet, säger Karin Lundberg. – De ska få bestämma det de kan. Vill man sova länge gör man det
– vill man gå upp tidigt så gör man det, säger hon. Äldreguiden är ett verktyg som varje år sammanställs av Social­styrelsen. Guiden bygger på enkätundersökningar och statistik. På Äldreguidens hemsida finns ett verktyg där alla kan gå in och jämföra boenden inom sin kommun och titta på vad ett boende fått för omdöme i de olika kategorierna. Marianne Lidbrink är projekt­ledare för Äldreguiden på Socialstyrelsen. Hon understryker att uppgifterna inte på något sätt är heltäckande.
– Det finns många andra faktorer som spelar in, hur kommunen följer upp beslut och hur de privata utförarna följs upp till exempel, säger hon.

En styrka som finns inom Svedala kommun är viljan att ständigt förbättras menar Maria Danielsson.
– Vi är långt ifrån felfria, man kan alltid förbättras, säger hon.



 Eftersom vi e så grymma, bjöd VÅRD & OMSORG på tårta! TACK SÅ MYCKET!!



Kommentarer
Postat av: M

Bilden som Gud glömde ;)

2011-10-28 @ 17:34:58
URL: http://monaliiza.blogg.se/