Jane Russel

2012-02-21 & 19:43:05  Publicerat i:Wiki says

Wiki says:

Ernestine Jane Geraldine Russell, född 21 juni 1921 i Bemidji, Minnesota, död 28 februari 2011 i Santa Maria, Santa Barbara County, Kalifornien,[1] var en amerikansk skådespelerska.

Jane Russell arbetade i sin ungdom som receptionist hos en fotvårdsspecialist, som modell och studerade drama vid Max Reinhardts Theatrical Workshop



Hon upptäcktes av Howard Hughes, som lanserade henne i filmen De laglösa 1941. Hon blev känd som den första s.k. bystdrottningen, och det sägs att Howard Hughes personligen designade den behå hon bar i filmen.

Russell har även medverkat i flera komedier, bl.a. Blekansiktet (1951) mot Bob Hope och Herrar föredrar blondiner (1953) mot Marilyn Monroe.

 

Jane Russell avslutade sin filmkarriär på 60-talet. Hon menade att det inte fanns roller för skådespelerskor över 30 års ålder.

 

Hon var gift tre gånger och adopterade tre barn. I samband med adoptionerna upptäckte hon hur krångligt det kunde vara att adoptera barn, vilket ledde till att hon grundande World Adoption International Agency, som har hjälpt till vid tiotusentals adoptioner av barn till USA från andra länder.

 
 
 
 
 


Kommentarer